Archive for 27/11/2012

Reformisti Vojvodine osudili napad na českog diplomatu!

Brutalan fizički napad na češkog vojnog atašea u Beogradu, koji je za posledicu imao nanošenje teških telesnih povreda, a koji se desio na auto putu Beograd-Subotica kod Siriga, poslednja je opomena nadležnim državnim organima, da se pod hitno mora raditi na menjanju krivičnog zakona i usvojiti daleko rigoroznije kazne za ovakvu vrstu krivičnog dela, smatraju Reformisti Vojvodine. Ugroziti stranom diplomati život, koji je stao da se odmori, je drskost poslednje vrste, šamar Srbiji kao i naporima da se poveća bezbednost imovine i lica. Loša je to poruka koju šaljemo u Evropu i svet, smatraju Reformisti Vojvodine.
U isto vreme, za pohvalu je to, što su pripadnici policije veoma brzo ušli u trag počiniocima ovog nezapamćenog zločina i dva lica priveli organima pravde, kaže se izmedju ostalog, u saopštenju Reformista Vojvodine.
Reformisti Vojvodine na kraju svog saopštenja, traže da se poveća plata pripadnika policije i da ona bude u rangu sa platama sudija.

Reformisti Vojvodine

Novi Sad
27.11.2012.

UPOZORENJE SVIM GRAĐANIMA!

Reformisti Vojvodine mole sve gradjane, da radi sopstvene bezbednosti i bezbednosti svoje imovine, ne puštaju u svoje domove nepoznate osobe, koje traže bilo kakvu vrstu pomoći ili koje prodaju bilo koju vrstu robe. Time će u velikoj meri izbeći sve neprijatnosti, koje mogu da se jave u ovakvim prilikama, jer na ovaj način se onemogućava nepoznatim i sumnjivim licima da izvrše pljačku i druge radnje vezane za ovu vrstu kriminalne aktivnosti, smatraju Reformisti Vojvodine.
U isto vreme Reformisti Vojvodine, upozoravaju i mole gradjane da ako primete u blizini zgrada, pošta, marketa, banaka nepoznata lica, koja prate pogotovu starije gradjane, da ih prijave policiji. U vreme,
kada je u porastu kriminal, samo zajedničkom akcijom gradjana i policije, on se može u znatnoj meri smanjiti, zaključuju u svom saopštenju za javnost Reformisti Vojvodine.

Novi Sad, 24.11.2012

Reformisti Vojvodine

Reformisti Vojvodine proslavili svoju krsnu slavu Mitrovdan

Reformisti Vojvodine su dana 8. novembra proslavili u 25 opštinskih odbora svoju krsnu slavu Svetog Dimitrija.

Sekretarijat partije,
Rajka Tomić

Reformisti Vojvodine osudjuju aktivnosti pokreta 64 županije u Temerinu

Reformisti Vojvodine najoštrije osudjuju incidente u Temerinu, koje izazivaju pojedinci iz Pokreta 64 županije i traže da se vlast najozbiljnije pozabavi sa ovim problemom, kako ne bi, bilo kasno. Zbog sve učestalijeg narušavanja javnog reda i mira, gradjani temerinske opštine su u stalnom strahu i boje se najgoreg mogućeg scenarija, da ne padne krv. Bojazan je tim veća, što su strasti uzavrele i što se ne vidi kraj ovakvom nasilničkom ponašanju organizacije Pokret 64 županije, čiji su članovi inspiratori i vinovnici svih sukoba u višenacionalnoj zajednici, kakva je Temerin. Tražimo da država preduzme energične korake i najoštrije kazni izgrednike sukoba, kako bi i dalje u slozi i ljubavi živeli pripadnici srpske i madjarske zajednice, kaže se izmedju ostalog u saopštenju Reformista Vojvodine. Situacija na terenu, na kojem se svakodnevno nalaze predstavnici Reformista Vojvodine je složena i traži pravovremenu reakciju kako pokrajinskih tako i republičkih nadležnih organa. Čekanje države, bez odgovora na svaku vrstu provokacije ovakvog tipa, koja može da izazove i teže posledice, pa i medjunacionalne sukobe, može da bude kobno za sve nas, kaže se na kraju saopštenja Reformista Vojvodine.

Protiv “autonomističkog fronta”

Ocenjujemo da je put za reforme u Srbiji u doslednijem, integralističkom pristupu državnosti Srbije, autonomnosti pokrajina i daljem procesu decentralizacije, koji podrazumeva prenost odgovornosti i prava na opštine, gradove, okruge, pokrajine i institucije ( nacionalne i državne na svim nivoima ).

Preči posao od stvaranja autonomističkog fronta i otvaranja konflikata i sukoba na relaciji Srbija – Vojvodina je priprema, izrada i postizanje konsenzusa svih činilaca u Srbiji oko Programa konsolidacije razvoja Srbije, opet za sve nivoe, radi presecanja stagnacije i propadanja koji su evidentni i usmeravanja Srbije i pokrajina u njenom sastavu prema demokratizaciji, prosperitetu.

Predsedništvo je konstatovalo da su glavni problemi u trenutnoj političkoj situaciji: stagnacija i urušavanje države i njenih institucija, opadanje društvenog proizvoda i nataliteta, nepostojanje odgovora na stvarne probleme, otvorena pitanja Ustava Republike, pratećih dokumenata i njihovog sprovođenja ( izveštaj Ustavnog Suda ), organizacija vlasti posle izbora i drugo i konstatovalo da reagovanja u političkoj javnosti od strane nekih lidera i pojedinaca iz partija koje deluju na području Vojvodine, odvlače pažnju javnosti sa stvarnih problema i pozivom da se stvori autonomistički front skreću pažnju javnosti, dajući sebi ulogu spasioca i važnosti, koa im ni u kom pogledu ne pripada.

Svrstavanje u taj “front” značilo bi nov ćorsokak, gubljenje vremena i davanje novog prostora i vremena onima koji su do sada pokazali da nemaju kapacitete za to da vode Srbiju ka prosperitetu i demokratiji i da od Autonomne Vojvodine stvore gradivan i aktivan, za svoj i svoju Republiku prosperitetan činilac, umesto da bude remetilački faktor.
Postoji način da Srbija bude celovita i funkcionalna, i da istovremeno u njoj autonomne pokrajine i Vojvodina i Kosovo i Metohija postoje i funkcionišu. Potrebno je da se dogradi i donese usaglašen od svih subjekata i relevantnih činilaca u Srbiji ” Program konsolidacije i razvoja”, o čemu Reformisti nude Platformu koja sadrži okvire i pravce za njegovu finalizaciju i donošenje. Dosledni odnos države prema decentralizaciji na svim nivoima je jedan od uslova za optimalno funkcionisanje Republike u celini i njenih delova.

Vojvodina, njeni materijalni, kadrovski i svaki drugi kapaciteti moraju biti usmereni, ne samo na to, da sagledava sopstvene mogućnosti, nego i da učestvuje u definisanju privrednih i svih drugih potencijala Srbije i pomogne, objasni. U prilazu rešenja za problem, koji proističe iz različitih mišljenja o koncepciji razvoja, da se aktiviranjem resursa celokupne Srbije može, u jednom harmonizovanijem načinu rešavanja različitosti, doći do optimuma, mnogo većih od onih koji se sada ostvaruju.

Da bi se ovo ostvarilo Vojvodina mora kandidovati svoj pogled kako Srbija može da funkcioniše efikasno i dobro. U suštini, činjenica koja najviše definiše Srbiju, po onom šta ona jeste i šta ona nije, je njen pluralizam bića i njene suštine: od višenacionalnosti, od različitosti uslova u kojima su se pojedini gradovi, regioni, pokrajine pa i sam Beograd, sa tim takozvanim “užim područjem”, razvijao. Istorijska iskustva, materijalno stanje, kapaciteti, istorijski refleksi na pojedina područja i njihovo uključivanje u Srednju Evropu, u Evropu u celini, to su sve pitanja koja traže da svi interesi budu prisutni. I generacijski interesi, tu su i interesi grupa, okupljeni oko stvarnih projekata u političkim podelama umesto “autonomističkog fronta”. Reformisti se zalažu za integralizam umesto ukopavanja u parcijalne interese. Reformisti smatraju da je neophodno da svi činioci društva usmere svoju snagu na postavljanje i ostvarivanje vizije moderne, prosperitetne i demokratske Srbije.

U Novom Sadu,
24.08.2012.