Archive for 05/08/2013

Saopštenje

Reformisti Vojvodine zalažu se za zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvoda i daju bezrezervnu podršku paorima u borbi za njihova prava. Pri tome podsećaju da je ove godine otkupna cena bostana na ulicama sela oko 5 dinara, da je otkupna cena breskve od 11 do 13 dinara, da je višnja otkupljena po 45 dinara, duplo manje nego prošle godine, da je cena paradajza na veliko oko deset dinara, da je cena pšenice oko 15 dinara sa tendencijom pada, da je kukuruz novog roda na zeleno 12 dinara, itd, itd. Ovakvo stanje i politika koja se vodi prema selu, je neodrživa i pod hitno se moraju iznaći rešenja za novonastalu situaciju koja preti da se otrgne kontoli, kaže se izmedju ostalog u saopštenju Reformista Vojvodine.
U isto Reformisti Vojvodine za vrlo loše stanje na tržitu poljoprivrednih proizvoda, upiru prstom na preterani uvoz, kao i neplansku proizvodnju u Srbiji. Kao rešenje, Reformisti Vojvodine nude švajcarfski model, koji podrazumeva podizanje carine na uvozne proizvode, u vreme berbe domaćih proizvoda i izražavaju veliku zabrinutost za novonastalu situaciju, s obzirom na finansijsku iscrpljenost seljaka.
Sa ovakvom politikom cena i subvencija koje još u celosti nisu isplaćene, dovodi se u pitanje prolećna setva, zaključuju Reformisti Vojvodine.